Facebook
Log In
Cautare Inscrie clinica ta medicala Inregistreaza-te ca pacient
Home | Cabinete / Clinici Medicale | Forum / Comunitate Medicala | Contact

Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc

23.01.2018 | Autor CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE. 211 vizualizari, 0 raspunsuri

Asociatia Gamblers Anonymous (G.A.) este organismul cel mai cunoscut pe plan mondial pentru ajutorarea jucatorilor dependenti. Fondata in anul 1957 in California, aceasta asociatie a adoptat obiective similare celor ale "Alcoolicilor anonimi": dependenta de jocuri de noroc este considerata o boala cronica, abstinenta totala reprezinta scopul urmarit de membrii grupului, iar criteriul reusitei este indicat de 2 ani de abstinenta (Shaffer & La Plante, 2005).
In general, participarea la grupurile Gamblers Anonymous este gratuita si nu exista nici o restrictie la inscrierea unor noi membri.
Eficienta tratamentului dependentei de jocuri de noroc prin Gamblers Anonymous este dificil de cuantificat, avand in vedere ca nu exista o evidenta stricta a numarului de sedinte efectuate, a numarului de participanti sau a rezultatelor sale (Korn & Schaffer, 2004).
Philip Mawer (2010), un fost dependent de jocuri de noroc, fara nici o pregatire de specialitate, a propus un model de tratament al dependentei de jocuri de noroc, opus celui utilizat in cadrul Gamblers Anonymous, denumit Gamblers Allowed.
Aceasta metoda indeamna persoanele dependente de jocuri de noroc sa refuze anonimatul si sa spuna lumii intregi ca au o problema, avand in vedere faptul ca in timpul tratamentului, este nevoie de sustinere, de acceptare din partea celor din jur, de relatii bazate pe incredere si respect.
Mawer (2010) ofera urmatoarele sfaturi jucatorilor dependenti care doresc schimbarea comportamentului lor:
a) accepta faptul ca trebuie sa le spui celor apropiati tie ca ai o problema in legatura cu jocul de sansa patologic si renunta la ideea de a ramane anonim;
b) impartaseste celor din jur dimensiunea si gradul de severitate al problemei tale de dependenta;
c) gaseste noi activitati alternative cu care sa-ti ocupi timpul in care inainte obisnuiai sa joci;
d) recunoaste puterea de vindecare a muzicii;
e) accepta faptul ca nu este nimic in neregula cu tine daca ai fost un jucator de sansa patologic, asumandu-ti si responsabilitatea vindecarii tale.
Din punctul sau de vedere nu exista vindecare atunci cand ramai anonim, deoarece schimbarea presupune sprijinul neconditionat al celor din jur, care vor fi alaturi de jucatorul
dependent de fiecare data cand se simte in impas.
Tocmai de aceea eficienta tratamentului in cadrul Gamblers Anonymous este foarte scazuta, in sensul ca doar 8% dintre cei care participa la intalnirile asociatiei raman abstinenti dupa 1 an de la terminarea tratamentului (Mawer, 2010).
Faptul ca majoritatea jucatorilor dependenti prefera sa fie anonimi, in sensul de a nu dezvalui celorlalti situatia prin care trec, reprezinta un aspect care duce la instrainarea lor si la accentuarea consecintelor negative ale dependentei.
�n vederea schimbarii comportamentului sau de joc, persoana dependenta trebuie sa accepte faptul ca are o problema si sa parcurga intr-o prima etapa urmatorii pasi:
Pregatirea pentru confesiune, in cadrul careia jucatorul dependent este sfatuit sa plece intr-o mica excursie departe de familie si prieteni, unde sa se detaseze mental de problema sa, sa inteleaga ca si alte persoane au trecut prin aceeasi situatie si au reusit sa o depaseasca, in momentul in care au luat decizia sa solicite ajutor celor din jur.
Confruntarea cu partenerul este etapa in care jucatorul dependent dezvaluie fara rezerve membrilor familiei si prietenilor amploarea pe care a luat-o comportamentul sau, impreuna cu gandurile, emotiile sale si consecintele negative cu care se confrunta. Aceasta etapa este destul de dificila, avand in vedere eforturile depuse anterior pentru ascunderea adevarului privind dependenta de jocuri de noroc
Relatarea in scris a istoricului detaliat al comportamentului sau de joc, care sa cuprinda perioadele de inceput,evolutia dependentei, sumele pierdute, consecintele negative resimtite. Acest istoric va fi inmanat tuturor membrilor familiei, prietenilor si cunoscutilor, in vederea dezvaluirii adevaratei dimensiuni a dependentei.
"Spune la revedere iubitei tale - activitatea de jocuri de noroc"; autorul foloseste comparatia intre iubita si jocul denoroc, deoarece in ambele situatii jucatorul dezvolta aceleasisemne vizibile pentru partenera sa:
- schimbari bruste de dispozitie;
- cheltuieli nejustificate;
- sosirea acasa la ore tarzii din noapte;
- imposibilitatea de a se relaxa;
- folosirea computerului pe perioade indelungate de timp;
- nerabdarea de a parasi domiciliul conjugal;
- evitarea petrecerii timpului liber in mijlocul familiei;
Acest pas poate fi indeplinit prin deciderea autoexcluderii din toate salile de joc si cazinouri pe care jucatorul obisnuia sa le frecventeze.
Schimbarea comportamentului zilnic, in sensul practicarii urmatoarelor activitati alternative in timpul petrecut alta data in salile de jocuri:
- conversatii telefonice cu vechii prieteni;
- mersul la cumparaturi;
- petrecerea timpului liber in mijlocul celor dragi;
- discutii cu partenerii de afaceri in sensul gasirii unor noi oportunitati profesionale;
- vizitarea unor muzee;
- vizionarea unor filme;
- plimbari in parc;
- inscrierea intr-un club sportiv;
- gasirea unor hobby-uri.
Mawer considera ca, indiferent de modul de abordare a dependentei, jucatorul este singurul care poate lua decizia de a renunta la activitatea de jocuri de noroc.

Fragment din DEPENDENTA DE JOCURI DE NOROC. Ghid de ajutor pentru jucatorii patologici de noroc si familiile acestora, autor Steliana Rizeanu.

Raspunde/Comenteaza acest articol
* campuri obligatorii
Comentariu/
Raspuns:
 
*
Cod :
Introduceti Codul de mai sus : *
Cabinete/Clinici medicale corespondente
Cautare (completati minim 4 - 6 caractere)
Discutii in Forum
Articole in Forum
Alte articole din Psihologie

Tehnici de prevenire a recaderilor
04.04.2018 - autor CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE. 211 vizualizari, 0 raspunsuri

Dependenta de jocurile de noroc este o tulburare cronica cu remisiuni si recaderi, ce se manifesta printr-o preocupare crescuta fata de joc, insotita de pierderea controlului asupra jocului, de sentim ...
Depresia la copii si adolescenti
06.02.2018 - autor CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE. 211 vizualizari, 0 raspunsuri

Tulburarile depresive fac parte din categoria tulburarilor afective alaturi de tulburarile bipolare, tulburarea afectiva datorata unei conditii medicale generale si tulburarea afectiva indusa de o sub ...
Oare am avut un atac de panica?
23.01.2018 - autor CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE. 211 vizualizari, 0 raspunsuri

Sintagma "atac de panica" inseamna aparitia brusca a sentimentului de frica, acompaniat de semne si simptome fizice si psihologice si de teama de o urmare grava, cum ar fi un atac de cord. Frecventa a ...
Ce este anxietatea
23.01.2018 - autor CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE. 211 vizualizari, 0 raspunsuri

Anxietatea este unul dintre cele mai generale simptome intalnite in cadrul tulburarilor psihice, fiind strans legata de stres si asociata frecvent cu depresia. Tulburarea de anxietate generalizata, ca ...

Articole grupate pe Sectiuni
      BUSINESS
      Cardiologie
      Dermatologie
      Gastroentero
      Geriatrie
      Infectioase
      Medicina muncii
      Nefrologie
      Neurologie
      Oftalmologie
      Oncologie
      ORL
      Ortopedie
      Pediatrie
      Psihologie
      Reumatologie
      Sexologie
      Stomatologie
      Urologie
Pacienti , intrebari, raspunsuri
Forum, comunitate medicala
ACCES COMUNITATE PACIENTI
Username :
Parola :
Am uitat parola Inscriere Pacienti
Copyright 2020 Sanoo.ro All Rights Reserved
Website-uri Partenere
www.reducerimedicale.ro | www.reducerimedicale.info | www.albireadintilor.info | www.analize-medicale.info | www.cabinet-cardiologie.info | www.cabinet-dermatologie.info | www.cabinet-oftalmologic.info | www.cabinet-orl.info | www.cabinet-stomatologic.biz | www.cabinet-urologie.info | www.cabinete-stomatologice.com | www.cabineteginecologie.info | www.cabinetemedicale.info | www.clinica-chirurgie.info | www.clinici-medicale.info | www.implanturi-dentare.info | www.vitabela.info/ceai-cistus-incanus | www.vitabela.info/parfum-Heidi-Klum | www.vitabela.info/parfum-Michael-Schumacher | www.vitabela.info/parfum-Bruce-Willis | www.vitabela.info/parfum-Leona-Lewis | www.vitabela.info/parfum-Desperate-Housewives | www.vitabela.info/parfum-Marcus-Schenkenberg | www.vitabela.info/parfum-Ralf-Moeller | www.vitabela.info/parfum-Boris-Becker | www.vitabela.info/p/Ganoderma--80331/149/ | www.ceai-cistus-incanus.sanoo.ro | www.delfino.ro | www.card-romania.ro | www.vopsealemn.ro | www.vopseametal.ro |
Companii Partenere