Facebook
Log In
Cautare Inscrie clinica ta medicala Inregistreaza-te ca pacient
Home | Cabinete / Clinici Medicale | Forum / Comunitate Medicala | Contact

Cum se impaca femeile cu menopauza

Autor scoorpy1400 | 31/08/2009

Exista cercetatori care sustin ca menopauza le face pe femei mai fericite. Altii insa avertizeaza ca femeile traiesc, dupa virsta de 50 de ani, aproape o treime din viata, riscul aparitiei unor boli grave - precum cele cardiace, neuroendocrine sau ale sistemului osos.
________________________________________
Dupa virsta de 55 de ani, dispar problemele
Psihiatrii britanici sustin ca menopauza le face pe femei mai fericite, contrar ideii de pina in prezent, care afirma ca acesta este un moment dificil in viata lor. Profesorul Paul Rebbington de la University College din Londra sustine ca tinerele femei sufera de depresie in numar de doua ori mai mare decit barbatii, dar dupa ce ating virsta de 55 de ani, problemele lor dispar.
Echipa profesorului britanic a efectuat un studiu asupra a 10.000 de englezi, descoperind ca procentajul femeilor care sufera de anxietate sau depresie scade de la 10,8 la suta in grupul intre 16-45 ani pina la 5,3 la suta in grupul de peste 55 de ani.
Savantii au recunoscut ca acest efect al schimbarii starii psihice s-ar putea datora si schimbarii statutului social, dar ei sustin o legatura directa cu menopauza. Femeile prezinta o rata mult mai mare a drepresiilor, daca sint implicate īn problema īngrijirii copiilor, a declarat profesorul Rebbington.
O data ce copiii au crescut, multe femei se simt usurate si descopera o libertate uitata de mult, sustine profesorul. Dovada este ca dupa menopauza femeile sint mult mai fericite. Trebuie sa reconsideram ideea contrara, conchide Reebbington.
Femeile traiesc, dupa 50 de ani, o treime din viata
Femeile traiesc, dupa virsta de 50 de ani, aproape o treime din viata, riscul aparitiei unor boli grave - precum cele cardiace, neuroendocrine sau ale sistemului osos - dupa instalarea menopauzei fiind extrem de mare, motiv pentru care medicii recomanda un tratament special cu mult inaintea implinirii acestor ani.
Menopauza trebuie privita ca o stare, nu ca o boala, sustin cei mai multi dintre medicii occidentali. Milioane de femei intra zilnic in menopauza, iar, in Romania, aproape cinci milioane de femei au peste 45 de ani. Instalarea acestei stari poate fi asociata unor tulburari organice (modificari la nivelul structurii tesuturilor), functionale, vegetative (in sistemul nervos vegetativ) si ale sistemului osos. In general, afectiunile apar din cauza unui deficit hormonal, acesta putind fi substituit prin tratamente specifice.
Cele mai frecvente boli provocate de dezechilibrul hormonal sīnt hipertensiunea arteriala, osteoporoza sau tulburarile neurologice (boala Alzheimer). Dezechilibrul hormonal se reflecta si in scaderea rezistentei si in modificarea arhitecturii osoase. O femeie din patru se imbolnaveste de osteoporoza. Cea mai grava complicatie a acestei boli este fractura de sold, care - la o anumita virsta - poate fi chiar mortala.
Dezechilibrul hormonal poate fi tratat
Multe din bolile specifice barbatilor de pina la 50 de ani - precum afectiunile cardiace si tulburarile de respiratie din timpul somnului - afecteaza si femeile dupa instalarea menopauzei. De aceea, femeile trebuie sa inteleaga faptul ca dezechilibrul hormonal poate fi tratat, prezentarea periodica la medic dupa virsta de 40 de ani fiind obligatorie.
Un studiu medical de amploare, care urma sa determine impactul pe termen lung al terapiei hormonale de substitutie asupra sanatatii femeilor aflate in postmenopauza, a fost intrerupt de catre autoritatile medicale americane, intrucit s-a constatat ca riscurile asociate tratamentului au fost mai mari decit beneficiile sale.
Women's Health Initiative (WHI), finantat de guvernul american si condus de National Institute of Health - care functioneaza sub egida Departamentului Sanatatii al Statelor Unite, a fost o cercetare medicala in care s-au inscris voluntar peste 160.000 de femei in postmenopauza, observatiile asupra acestora efectuindu-se in 40 de centre localizate exclusiv in Statele Unite.
Subiectul studiului a vizat impactul pe termen lung al dietei, exercitiului fizic, terapiei hormonale de substitutie si al suplimentelor de calciu asupra sanatatii femeilor la menopauza, respectiv al cresterii sau reducerii incidentei cancerului la sin, cancerului colorectal, afectiunilor cardiace, osteoporozei si fracturilor.
Tratamentele hormonale nu ajuta la menopauza
Cercetarile au indicat faptul ca administrarea tratamentelor hormonale cu progestin si estrogen femeilor la menopauza a dus la cresterea cu 41 la suta a incidentei infarctului miocardic. De asemenea, a crescut cu 29 la suta incidenta afectiunilor coronariene, s-a dublat riscul de trombembolism venos, a crescut cu 22 la suta incidenta afectiunilor cardiovasculare totale (arteriale si venoase) si cu 26 la suta riscul de cancer la sin.
In schimb, administrarea acestor tratamente hormonale a dus la reducerea cu 37 la suta a incidentei cancerului colorectal, cu 34 la suta a incidentei fracturilor de sold, cu 24 la suta a incidentei tuturor fracturilor. Nu s-a inregistrat insa nici o diferenta in mortalitatea totala (de toate cauzele). Food and Drug Administration (FDA), autoritatea americana de reglementare in domeniul farmaceutic, a inclus produsele care contin estrogeni pe lista substantelor cancerigene.
In practica medicala exista alternative la terapia de substitutie hormonala traditionala, printre acestea aflindu-se si tratamentul cu substante de sinteza, nonhormonale, de tipul raloxifene (un modulator selectiv al receptorilor de estrogen).
Pastila care intirzie menopauza cu zece ani
O pastila contraceptiva care intirzie momentul menopauzei cu mai mult de zece ani a fost pusa la punct de o echipa de cercetatori olandezi. Īn acest fel, femeile de 50-60 ani vor putea avea copii, fara nici o problema. Pastila intrerupe ciclul hormonal normal si nu numai ca protejeaza de sarcinile nedorite, dar si intirzie cu mai mult de zece ani momentul menopauzei. In acest fel, femeile dispun de o perioada fertila mai indelungata si procesul de imbatrinire post-menopauzal este mult incetinit. Specialistii au explicat ca, desi subiectul mamelor virstnice este controversat, problema poate fi privita si din alt punct de vedere: femeile aflate la a doua casnicie pot avea copii cu noul lor partener, ceea ce nu poate fi de criticat.
Pastila a fost pusa la punct de compania Organon si efectul ei direct este incetinirea productiei de hormoni care actioneaza producerea de ovule in ovare. Cind toate celulele disponibile din ovarele unei femei s-au transformat in ovule, atunci ciclul menstrual se opreste si ea intra in menopauza. Noua pastila blocheaza hormonul FSH (Follicle Stimulating Hormone), ceea ce incetineste acest proces.
Unii specialisti afirma ca asa ceva este foarte greu de controlat, pentru ca ritmul in care celulele se transforma in ovule este in mare parte determinat genetic.
Patru reguli ale regimului alimentar in perioada menopauzei
Eliminati alimentele daunatoare - multe din neplacerile menopauzei dispar la 2-3 luni dupa renuntarea la alimente cum ar fi: carnea si preparatele din carne, zaharul, alimentele cu conservanti, amelioratori de gust si culoare ori coloranti sintetici. Fiecare din categoriile de alimente mentionate perturba grav echilibrul hormonal, mai ales la virsta critica a menopauzei.
Atentie la grasimi si excesul de proteine - prajelile, produsele de cofetarie si patiserie, carnea grasa de peste, brinzeturile fermentate trebuie consumate cu moderatie. Ele trebuie reduse la cel putin o treime fata de cit consumati in mod normal. Atunci cind bufeurile, palpitatiile, nervozitatea devin extrem de acute, este bine chiar sa eliminati pentru una sau doua zile si alimente cum ar fi ouale, untul, uleiul, sosurile. In schimb, veti introduce cit mai multe cruditati.
Mai multe cruditati - putini oameni se pot hrani fara probleme numai cu salate de legume, sucuri si fructe proaspete, in schimb cruditatile pot fi introduse in mod firesc in alimentatie prin citeva mici trucuri. Urmariti, de exemplu, ca fiecare masa, cit de neinsemnata, sa o incepeti prin a consuma fructe. Propuneti-va ca, o data la doua zile, desertul sa fie compus din salate de fructe. Asezonati intotdeauna la masa felul doi cu o salata de legume. Puneti intotdeauna verdeata in ciorbe si supe in momentul cind le consumati. In felul acesta, regimul dvs. va fi considerabil imbogatit in legume si fructe crude, care au un efect reglator asupra activitatii hormonale, cardiace si nervoase.
Mai multe cereale integrale - in conditiile unei hrane sarace in grasimi si in proteine animale, fireste ca este posibil sa apara un deficit caloric. Acest deficit este pe de o parte foarte bun, deoarece la virsta aceasta tendintele de ingrasare sint mai puternice ca oricind, iar pe de alta parte este posibil sa va creeze o senzatie de foame destul de persistenta. Pentru a dobindi senzatia de satietate este bine sa consumati multe cereale integrale (cu bobul nedecorticat). Fulgii de orz, ovaz si griu, obtinuti prin presare la rece, piinea din faina integrala, traditionala mamaliga romaneasca pot fi consumate toate in cantitati mari, intrucit vor asigura necesarul de vitamine din complexul B (extrem de importante la aceasta virsta), de minerale, precum si de fibre alimentare (care au un rol important in mentinerea sanatatii colonului).
Respectind aceste patru reguli in alimentatie este posibil sa nu mai aveti nevoie de nici un alt remediu, problemele menopauzei disparind de la sine.

Forum / Comunitate Medicala pg 1

 Nume Articol  Data adaugarii  Autor
1.Tehnici de prevenire a recaderilor 04/04/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
2.Depresia la copii si adolescenti 06/02/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
3.Oare am avut un atac de panica? 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
4.Ce este anxietatea 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
5.Depresia la femei 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
6.Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
7.1. AMA DAR DE LUMINA 25/12/2017 Ioana Bobocea
8.CRACIUN FERICIT TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI 25/12/2017 Ioana Bobocea
9.Nu mai simt nevoia de sex. Ce sa fac? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
10.Facem sex rar si atunci ejaculeaza repede. Cum sa abordez situatia? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
11.Am impresia ca sotul meu nu ma mai doreste. 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
12.Inhalosedarea 18/07/2016 Stephanie
13.Prima consultatie 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
14.Prima vizita 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
15.PSH drept 17/09/2015 stoianc
16.Abordarea psihoterapeutica a anxietatii si a atacurilor de panica 09/09/2015 psihoterapeut
17.Drenajul Limfatic 06/03/2015 Euro Medical Serv
18.MARRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 23/12/2014 Ioana Bobocea
19.1. 11.12.2015 transmisie de energie divina 21/12/2014 Ioana Bobocea
20.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) SITE 15/12/2014 Ioana Bobocea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 total: 1644
Clinici / cabinete din Romania, dupa specializare
•   Acupunctura •   Alergologie si imunologie clinica
•   Analize medicale si investigatii •   Anatomie patologica
•   Andrologie •   Anestezie si terapie intensiva
•   Aparatura si echipamente medicale •   Apifitoterapie
•   Balneofizioterapie •   Boli infectioase
•   Cardiologie •   Chirurgie cardiovasculara
•   Chirurgie dento alveolara •   Chirurgie generala
•   Chirurgie orala si maxilo faciala •   Chirurgie pediatrica
•   Chirurgie plastica estetica microchirurgie reconstructiva •   Chirurgie toracica
•   Chirurgie vasculara •   Cosmetica
•   Cosmetica dentara •   Dermatochirurgie
•   Dermatologie •   Dermatovenerologie
•   Diabet zaharat nutritie si boli metabolice •   Endocrinologie
•   Estetica •   Farmaceutica si cosmetica
•   Farmacologie clinica •   Fiziokinetoterapie
•   Fizioterapie •   Gastroenterologie
•   Geriatrie si gerontologie •   Hematologie
•   Homeopatie •   Imagistica Medicala
•   Implantologie dentara •   Laborator farmaceutic
•   Laborator tehnica dentara •   Medicina alternativa
•   Medicina de familie •   Medicina de laborator
•   Medicina de urgenta •   Medicina Generala
•   Medicina interna •   Medicina legala
•   Medicina muncii •   Medicina nucleara
•   Nefrologie •   Neurochirurgie
•   Neurologie •   Nutritie diete
•   Obstetrica Ginecologie •   Oftalmologie
•   Oncologie •   ORL
•   Ortodontie si ortopedie dento faciala •   Ortopedie si traumatologie
•   Pediatrie •   Pediatrie si neonatologie
•   Pneumofiziologie •   Pneumologie
•   Psihiatrie •   Psihologie
•   Radiologie imagistica si explorari functionale •   Radioterapie
•   Recuperare medicina fizica si balneologie •   Reumatologie
•   Sanatate publica si management •   Sexologie
•   Sport Sanatate •   Stiinte medicale
•   Stomatologie Cabinete Stomatologice •   Urologie
Copyright © 2018 Sanoo.ro All Rights Reserved
Website-uri Partenere
www.reducerimedicale.ro | www.reducerimedicale.info | www.albireadintilor.info | www.analize-medicale.info | www.cabinet-cardiologie.info | www.cabinet-dermatologie.info | www.cabinet-oftalmologic.info | www.cabinet-orl.info | www.cabinet-stomatologic.biz | www.cabinet-urologie.info | www.cabinete-stomatologice.com | www.cabineteginecologie.info | www.cabinetemedicale.info | www.clinica-chirurgie.info | www.clinici-medicale.info | www.implanturi-dentare.info | www.vitabela.info/ceai-cistus-incanus | www.vitabela.info/parfum-Heidi-Klum | www.vitabela.info/parfum-Michael-Schumacher | www.vitabela.info/parfum-Bruce-Willis | www.vitabela.info/parfum-Leona-Lewis | www.vitabela.info/parfum-Desperate-Housewives | www.vitabela.info/parfum-Marcus-Schenkenberg | www.vitabela.info/parfum-Ralf-Moeller | www.vitabela.info/parfum-Boris-Becker | www.vitabela.info/p/Ganoderma--80331/149/ | www.ceai-cistus-incanus.sanoo.ro | www.delfino.ro | www.card-romania.ro | www.vopsealemn.ro | www.vopseametal.ro |
Companii Partenere