Facebook
Log In
Cautare Inscrie clinica ta medicala Inregistreaza-te ca pacient
Home | Cabinete / Clinici Medicale | Forum / Comunitate Medicala | Contact

Fiti mai atenti la soare, chiar daca va place

Autor scoorpy1400 | 31/08/2009

Iubiti soarele?
Adorati sa stati multe ore bronzindu-va in timp ce cititi o carte buna sau o revista?
Preferati sa alegeti aceste momente in jurul prinzului pentru a profita de cele mai intense raze ale soarelui?
Considerati ca pielea dvs. nu are nevoie de protectie pentru ca va bronzati usor?
Daca ati raspuns Da la cel putin una dintre aceste intrebari, merita sa cititi acest articol.
________________________________________
Soarele poate fi inamicul pielii
Dupa atitea luni de ninsoare si frig, sosirea verii ne invioreaza si ne indeamna sa iesim in aer liber si sa profitam de soare. Cu cit este mai cald, cu atit sintem mai multumiti. Vremea frumoasa ne ajuta sa stergem paloarea tenului dobindita pe timpul iernii. Astfel, indata ce temperatura aerului ne permite, iata-ne grabiti sa profitam si de cea mai mica raza de soare pentru a ne bronza pielea. Dar bronzul mult dorit merita pretul pe care il plateste pielea noastra, mai ales daca uitam sa ne protejam impotriva efectelor nefaste ale unei lungi si daunatoare expuneri la soare? Este bine sa aflati care sint avantajele utilizarii cremelor protectoare cu ecran solar si ale schimbarii obiceiurilor dvs. pentru a va proteja impotriva efectelor nedorite ale soarelui, dintre care cel mai periculos este fara indoiala cancerul de piele.
De asemenea, este important sa stiti sa diferentiati felurile de creme si lotiuni cu ecran solar si modalitatile de utilizare pentru a beneficia de maximum de eficacitate. De mai multi ani, dermatologii nu contenesc sa ne atraga atentia asupra pericolelor expunerii la soare sau ale frecventarii saloanelor de bronzaj. Totusi, vedem deseori oameni care se expun la soare aplicindu-si uleiuri tocmai pentru a se bronza mai intens, copii care se joaca afara fara sa poarte palarie sau sa aplice crema de protectie solara, muncitori care lucreaza in exterior cu bustul gol, fara sa-si protejeze fata sau spatele.
Stiati ca actualmente, dupa cancerul de plamin, melanomul cancerul malign al pielii este cancerul a carui incidenta creste foarte rapid peste tot in lume? Diagnosticate si tratate in faze incipiente, tumorile cutanate se pot vindeca. Stiati ca barbatii au mai multe melanoame pe spate sau pe fata decit femeile, in timp ce acestea au mai multe pe picioare. Fara indoiala ca este placut sa te bronzezi, sa stai la soare, dar nu oricum, oricind si cu orice pret. Sa vedem care sint persoanele cele mai expuse riscurilor cancerului de piele si care ar trebui din aceasta cauza sa se protejeze mai mult utilizind creme solare corespunzatoare si limitind expunerea la soare.
Tipurile persoanelor care pot sau nu sa se bronzeze
In primul rind determinati daca sinteti o astfel de persoana pe baza clasificarii care urmeaza. Ea este stabilita in functie de culoarea parului, a ochilor si a tenului.
Daca sinteti roscat sau roscata, daca aveti tenul deschis, cu pistrui si ochii albastri sau verzi, atunci apartineti tipului 1 de persoane pielea dvs. se arde intotdeauna si nu va bronzati, ci va inrositi dupa care nu ramin urme de bronz.
Daca sinteti blond sau blonda, daca aveti tenul deschis si ochii albastri, atunci apartineti tipului 2 pielea dvs. se arde cu usurinta si va puteti bronza cit de cit.
Daca aveti parul saten, un ten mai mult sau mai putin deschis si ochii caprui, pielea dvs. se arde ocazional si de obicei va bronzati apartineti tipului 3.
Persoanele de tip 4 au parul saten-brunet, tenul spre masliniu si ochii caprui-negru pielea lor se bronzeaza cu usurinta si se arde mai greu.
Persoanele de tip 5 prezinta parul brunet, tenul inchis si ochii negri-caprui pielea se bronzeaza intotdeauna si se arde foarte rar.
Dupa ce ati determinat tipul dvs. de piele, ar trebui sa vedeti si gradul de expunere la soare pe care vi-l permiteti. De exemplu, muncitorii din constructii, lucratorii din parcuri si de pe strazi, agricultorii, sportivii si toti ceilalti care au multe activitati in exterior in perioada estivala sint oameni expusi la soare timp de ore intregi. De asemenea, amintiti-va ca perioada zilei cuprinsa intre 10:00 si 15:00 este cea cind soarele are cea mai periculoasa actiune. Deja in aceasta etapa oamenii sufera de caldura si suporta cu greu statul in soare. Persoanele care apartin tipului 1 si 2 risca sa fie cele mai afectate de efectele nocive ale soarelui. Cei care petrec mult timp la soare sau care aleg ora prinzului pentru a se expune razelor fierbinti ale soarelui sint mai susceptibili decit altii sa dezvolte un cancer de piele.
Razele UV si cancerul de piele
Relatia dintre soare si cancerul de piele este acum oficial recunoscuta: mai mult de 95 la suta dintre cancerele de piele sint cauzate de soare. Razele ultraviolete (UV) provenind de la soare sau de la saloanele de bronzaj sint nocive pentru piele. Sint cancerigene, adica pot determina leziuni ale ADN celulelor si pot provoca dezvoltarea unui melanom. UV sint impartite in trei categorii: UVA, UVB si UVC.
Razele UVA
Se gasesc in mare cantitate in radiatiile solare. Ele pot provoca un eritem (roseata mai mult sau mai putin intensa) sau o arsura solara. Sint mai putin nocive decit UVB. Razele UVA cauzeaza imbatrinirea prematura a pielii expuse la soare si joaca un rol important in aparitia cancerelor de piele. UVA sint utilizate in mare cantitate in saloanele de bronzaj, iar in natura chiar si pe timp innorat ating suprafata pamintului si afecteaza pielea. De altfel, ele isi conserva intensitatea pe tot parcursul zilei. UVA penetreaza epiderma si derma (straturi ale pielii) in profunzime.
Razele UVB
Constituie principala cauza a eritemului si a arsurilor solare. UVB afecteaza ADN-ul celulelor, fiind principala cauza a cancerelor cutanate. Intensitatea lor maxima este intre orele 10:00 si 15:00. Razele UVB penetreaza epiderma si derma intr-o maniera superficiala.
Razele UVC
Acestea sint blocate de stratul de ozon si nu afecteaza pielea. Penetrind epiderma, razele UV provoaca un eritem (roseata) care indica o leziune cutanata. Astfel se produce diminuarea imunitatii locale (diminuarea capacitatii pielii de a se apara impotriva factorilor agresori), ceea ce atinge si ADN-ul pielii. Roseata indica faptul ca nu trebuie sa faceti excese in expunerea la soare. Nu ar trebui sa stati la soare pina la aparitia eritemului, caci pielea dvs. devine mai sensibila, iar riscul dezvoltarii unui cancer creste.
Expunerile brutale la soare pe timpul vacantelor joaca un rol foarte important in aparitia cancerelor cutanate, in special a melanomului.
Pentru a va proteja contra efectelor nefaste ale soarelui, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este, bineinteles, evitarea expunerilor prelungite la soare. Si mai ales nu trebuie sa faceti bai de soare pe timpul orelor de insorire maximala (intre 10:00 si 15:00). Purtati imbracaminte din tesaturi naturale, care protejeaza impotriva razelor UV. Exista producatori de confectii care indica pe eticheta articolelor de imbracaminte indicele de protectie contra UV. Indicele potrivit este de la 30 in sus. De asemenea, purtati o palarie cu boruri generoase (cel putin 6 centimetri). Urmati sfaturile dermatologului care va recomanda utilizarea cremelor cu factor de protectie potrivit, care formeaza o bariera contra razelor UV. In sfirsit, schimbati-va obiceiurile daunatoare de consumare a soarelui.
Continutul cremelor cu factor de protectie solar
Cea mai mare parte a acestora contin un amestec de ecrane chimice, care protejeaza pielea impotriva celor doua tipuri de raze UV. Altele poseda si un ecran fizic. Ecranele chimice sint agenti care absorb razele UV. Actualmente, cele mai utilizate contra UVB sint cinamatele (Parsol MCX) si salicilatele. Contra UVA se folosesc benzofenonele (oxibenzon) si atralinatele (Parsol 1789 si Mexoryl SX). Aceste denumiri, dificil de retinut, sint scrise pe listele de ingrediente mentionate pe flaconul dvs. de crema sau de lotiune solara. Ecranele fizice sint produse opace care reflecta razele UV. Unele chiar pot sa absoarba razele UV. Dioxidul de titan si oxidul de zinc apartin acestui tip de ecran.
Ca exemple, putem mentiona ca lotiunea Coppertone contine cinamate si oxibenzon, ca gelul Presun contine cinamate, salicilate si oxibenzon si ca lotiunea Ombrelle contine cinamate si benzofenon. Aceste trei tipuri de ecrane solare sint ecrane chimice care protejeaza impotriva razelor UVB si UVA.
Daca cremele au efecte secundare
Foarte putine! Se poate intimpla ca anumite creme sau lotiuni sa irite pielea sau chiar sa aveti o alergie la contactul cu unul dintre produsele care se gasesc in compozitia lor, dar foarte rar. Daca insa este cazul, consultati imediat medicul sau farmacistul si incercati o alta marca sau un alt tip de crema. Din punct de vedere dermatologic se pot face teste specifice.
Cremele cu factor de protectie solar
Este vorba despre indicele FPS, care reprezinta gradul de protectie conferit de ecranul solar. Ar trebui sa utilizati o crema sau o lotiune avind un FPS de minimum 15, chiar mai mult. Mai mult decit atit pesoanele de tipul 1 sau 2, cele care sint obligate sa se expuna la soare sau cele care au antecedente de melanom, carcinom sau keratoze actinice ar trebui sa utilizeze produse cu un FPS de 30 sau mai mult. Se pare ca si barbatii sint interesati de folosirea cremelor, gelurilor, lotiunilor solare, dar totusi specialistii considera ca femeile se protejeaza mai bine impotriva soarelui.
Atentie! Oamenii care folosesc lotiuni sau creme cu un FPS mai mare de 30 au deseori impresia ca pot sa-si prelungeasca timpul de stat la soare. Cred ca sint destul de bine protejati. Ceea ce este fals! Faptul ca utilizati un produs cu ecran solar nu inseamna ca puteti ramine mai mult timp la soare, nici ca va puteti expune la orele cu cel mai mare risc (intre 10:00 si 15:00). In plus, trebuie sa urmati intotdeauna sfaturile mentionate anterior (vestimentatie, palarii etc.).
Despre saloanele de bronzaj
Acestea uitati-le! In saloanele de bronzaj sinteti expusi la doze masive de UVA, ceea ce determina profunde leziuni ale pielii, creind de asemenea un risc suplimentar de a dezvolta un cancer de piele.
Soarele si copiii
Trebuie sa insist spunindu-va ca este foarte important sa protejati corespunzator pielea copiilor dumneavoastra. Multi parinti au tendinta de a neglija aceasta protectie sub pretextul ca propriul copil are pielea inchisa la culoare (tipul 3-5). Totusi, aplicarea cremelor sau lotiunilor cu ecran solar pe corpul tuturor copiilor este esentiala, indiferent de tipul fiecaruia. Insistenta parintilor asupra necesitatii utilizarii produselor protectoare va incita gradual copiii spre adoptarea unui comportament preventiv potrivit. Si, nu trebuie uitat, comportamentul preventiv se formeaza de la cele mai fragede virste! Chiar daca sinteti barbat sau femeie, amintiti-va urmatoarele: nu exista virsta pentru a va proteja impotriva soarelui! Cea mai buna protectie va permite intregii familii sa se bucure de razele binefacatoare ale soarelui fara ca in acelasi timp sa fiti expusi riscurilor pe care ele le pot angrena. Prevenirea cancerului de piele este o afacere de familie.

Forum / Comunitate Medicala pg 1

 Nume Articol  Data adaugarii  Autor
1.Tehnici de prevenire a recaderilor 04/04/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
2.Depresia la copii si adolescenti 06/02/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
3.Oare am avut un atac de panica? 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
4.Ce este anxietatea 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
5.Depresia la femei 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
6.Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
7.1. AMA DAR DE LUMINA 25/12/2017 Ioana Bobocea
8.CRACIUN FERICIT TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI 25/12/2017 Ioana Bobocea
9.Nu mai simt nevoia de sex. Ce sa fac? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
10.Facem sex rar si atunci ejaculeaza repede. Cum sa abordez situatia? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
11.Am impresia ca sotul meu nu ma mai doreste. 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
12.Inhalosedarea 18/07/2016 Stephanie
13.Prima consultatie 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
14.Prima vizita 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
15.PSH drept 17/09/2015 stoianc
16.Abordarea psihoterapeutica a anxietatii si a atacurilor de panica 09/09/2015 psihoterapeut
17.Drenajul Limfatic 06/03/2015 Euro Medical Serv
18.MARRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 23/12/2014 Ioana Bobocea
19.1. 11.12.2015 transmisie de energie divina 21/12/2014 Ioana Bobocea
20.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) SITE 15/12/2014 Ioana Bobocea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 total: 1644
Clinici / cabinete din Romania, dupa specializare
•   Acupunctura •   Alergologie si imunologie clinica
•   Analize medicale si investigatii •   Anatomie patologica
•   Andrologie •   Anestezie si terapie intensiva
•   Aparatura si echipamente medicale •   Apifitoterapie
•   Balneofizioterapie •   Boli infectioase
•   Cardiologie •   Chirurgie cardiovasculara
•   Chirurgie dento alveolara •   Chirurgie generala
•   Chirurgie orala si maxilo faciala •   Chirurgie pediatrica
•   Chirurgie plastica estetica microchirurgie reconstructiva •   Chirurgie toracica
•   Chirurgie vasculara •   Cosmetica
•   Cosmetica dentara •   Dermatochirurgie
•   Dermatologie •   Dermatovenerologie
•   Diabet zaharat nutritie si boli metabolice •   Endocrinologie
•   Estetica •   Farmaceutica si cosmetica
•   Farmacologie clinica •   Fiziokinetoterapie
•   Fizioterapie •   Gastroenterologie
•   Geriatrie si gerontologie •   Hematologie
•   Homeopatie •   Imagistica Medicala
•   Implantologie dentara •   Laborator farmaceutic
•   Laborator tehnica dentara •   Medicina alternativa
•   Medicina de familie •   Medicina de laborator
•   Medicina de urgenta •   Medicina Generala
•   Medicina interna •   Medicina legala
•   Medicina muncii •   Medicina nucleara
•   Nefrologie •   Neurochirurgie
•   Neurologie •   Nutritie diete
•   Obstetrica Ginecologie •   Oftalmologie
•   Oncologie •   ORL
•   Ortodontie si ortopedie dento faciala •   Ortopedie si traumatologie
•   Pediatrie •   Pediatrie si neonatologie
•   Pneumofiziologie •   Pneumologie
•   Psihiatrie •   Psihologie
•   Radiologie imagistica si explorari functionale •   Radioterapie
•   Recuperare medicina fizica si balneologie •   Reumatologie
•   Sanatate publica si management •   Sexologie
•   Sport Sanatate •   Stiinte medicale
•   Stomatologie Cabinete Stomatologice •   Urologie
Copyright 2018 Sanoo.ro All Rights Reserved
Website-uri Partenere
www.reducerimedicale.ro | www.reducerimedicale.info | www.albireadintilor.info | www.analize-medicale.info | www.cabinet-cardiologie.info | www.cabinet-dermatologie.info | www.cabinet-oftalmologic.info | www.cabinet-orl.info | www.cabinet-stomatologic.biz | www.cabinet-urologie.info | www.cabinete-stomatologice.com | www.cabineteginecologie.info | www.cabinetemedicale.info | www.clinica-chirurgie.info | www.clinici-medicale.info | www.implanturi-dentare.info | www.vitabela.info/ceai-cistus-incanus | www.vitabela.info/parfum-Heidi-Klum | www.vitabela.info/parfum-Michael-Schumacher | www.vitabela.info/parfum-Bruce-Willis | www.vitabela.info/parfum-Leona-Lewis | www.vitabela.info/parfum-Desperate-Housewives | www.vitabela.info/parfum-Marcus-Schenkenberg | www.vitabela.info/parfum-Ralf-Moeller | www.vitabela.info/parfum-Boris-Becker | www.vitabela.info/p/Ganoderma--80331/149/ | www.ceai-cistus-incanus.sanoo.ro | www.delfino.ro | www.card-romania.ro | www.vopsealemn.ro | www.vopseametal.ro |
Companii Partenere