Facebook
Log In
Cautare Inscrie clinica ta medicala Inregistreaza-te ca pacient
Home | Cabinete / Clinici Medicale | Forum / Comunitate Medicala | Contact

Obezitatea la copii cauzata de excesul de grasimi

Autor scoorpy1400 | 31/08/2009

Obezitatea apare la copii si adolescenti cind acestia au prea multe grasimi in corp si este de obicei cauzata atit de consumul in exces de alimente, cit si de lipsa de miscare.
Functionarea anormala a glandei endocrine sau factorii genetici sint considerate cele mai frecvente cauze, dar nu singurele. Se considera ca genele sint raspunzatoare pentru 25%-40% din cazurile de obezitate, in timp ce restul sint determinate intr-o mare masura de factorii de mediu. Totusi, deoarece atit factorii genetici, cit si cei de mediu joaca un rol important in instalarea obezitatii, este dificil ca aceasta sa fie atribuita doar unui singur factor.
________________________________________
Indicele de greutate corporala poate determina gradul de obezitate la copii
Indicele de greutate corporala al unui copil sau adolescent se obtine prin impartirea greutatii la inaltime. Noile valori ale indicelui de greutate acceptate pe plan international ca limita inferioara pentru obezitate sint:
- 20.09 pentru baieti si 19.81 pentru fete, la virsta de 2 ani
- 19.30 pentru baieti si 19.17 pentru fete, la virsta de 5 ani
- 24.00 pentru baieti si 24.11 pentru fete, la virsta de 10 ani
- 28.30 pentru baieti si 29.11 pentru fete, la virsta de 15 ani
- 30 atit pentru baieti, cit si pentru fete, la virsta de 18 ani sau mai tirziu.
Limitele indicilor de greutate corporala pentru supraponderabilitate sint cu aproximativ 5 puncte mai mici decit cele pentru obezitate. Spre exemplu, indicele limita pentru supraponderabilitate pentru un copil in virsta de 10 ani este de 19.84 pentru baieti, respectiv 19.86 pentru fete.
In ultima vreme, pentru a stabili daca un copil este supraponderal sau obez se folosesc mai frecvent graficele de crestere, cum ar fi greutatea in functie de virsta si greutatea in functie de inaltime, decit indicii de greutate corporala.
Gradul de obezitate din copilarie influenteaza gradul de obezitate de la maturitate
Copiii supraponderali sau obezi au mai multe sanse sa ramina obezi ca adolescenti decit copiii mai slabi. Tot astfel, cu cit un copil se mentine obez o data cu inaintarea in virsta, cu atit mai mari sint sansele ca el sa devina un adult obez. Adolescenta in mod special pare sa fie o perioada sensibila pentru aparitia obezitatii. In jur de 80% din adolescentii obezi devin adulti obezi; totusi riscul ca un copil obez sa devina un adult obez este mai putin evident.
Exista destul de putine studii despre efectele pe termen lung ale obezitatii din copilarie asupra starii de sanatate a adultului. Totusi, se pare ca obezitatea in copilarie sau adolescenta mareste riscul unei sanatati precare la maturitate, indiferent daca adultul este sau nu obez. Cel mai mare risc pe termen lung pentru obezitatea din copilarie este continuarea sa si la maturitate, asociata cu numeroase riscuri asupra sanatatii si a calitatii vietii. De aceea, este important sa se identifice obezitatea si sa se actioneze din timp pentru inlaturarea ei, inainte de maturizarea copiilor.
Problemele de sanatate asociate cu obezitatea
Printre problemele de sanatate cu care se pot confrunta copiii obezi se numara:
- diabet
- cardiopatie
- pancreatita
- probleme ale ficatului
- probleme ortopedice (legate de structura labei piciorului)
- probleme respiratorii cum ar fi obturarea cailor respiratorii superioare si restringerea peretelui dinspre exterior al toracelui, ceea ce conduce la apnee in timpul somnului
- reflux esofagian, calculi biliari si alte disfunctii ale stomacului
- disfunctii in alimentatie, cum ar fi bulimia.
Excesul de greutate acumulat in jurul taliei la copiii si adolescentii obezi poate de asemenea mari riscul aparitiei unor probleme cardiovasculare si a hipertensiunii, toleranta anormala a glucozei (ce conduce la diabet) si colesterolul.
Copiii si adolescentii obezi au o incredere in sine scazuta
Consecintele imediate ale supraponderabilitatii in timpul copilariei si adolescentei sint de natura psiho-sociala. Copiii obezi nu au incredere in sine si sint nemultumiti in ceea ce priveste aspectul lor fizic. De asemenea sint mai predispusi:
- sa aiba rezultate slabe la invatatura;
- sa aiba perspective mai reduse in gasirea unui loc de munca;
- sa fie izolati social.
Cercetarile au aratat ca acei copii ce sufera de obezitate considera ca aceasta boala este un handicap fizic mai mare decit pierderea unui picior.
Excesul de calorii si activitatea fizica redusa conduc la obezitate
Obezitatea este de obicei cauzata de:
- Consumul de alimente in exces majoritatea persoanelor care sufera de aceasta boala recunosc ca maninca exagerat de mult. De asemenea, alimentele consumate tind sa aiba un continut mare de grasimi. Cea mai mare parte dintre aceste grasimi este mai degraba stocata in organism decit transformata in energie. Totusi, cresterea in greutate are loc atunci cind energia in exces provine din consumul de grasimi, proteine sau carbohidrati. Conform statisticilor, in majoritatea tarilor vestice s-a constatat ca majoritatea copiilor consuma in exces alimente cu un continut energetic ridicat, bogate in grasimi saturate si zaharuri. Consumul exagerat de astfel de alimente in mod regulat poate duce la cresterea in greutate daca nivelul de activitate fizica nu reuseste sa compenseze acest lucru.
- Mesele copioase unele persoane supraponderale maninca normal si sanatos in majoritatea timpului, dar din cind in cind iau si mese copioase. Aceasta inseamna ca ei consuma foarte multa mincare intr-un timp foarte scurt.
- Activitatea fizica redusa in ultima vreme, copiii sint din ce in ce mai putin activi. Lipsa lor de activitate fizica poate fi datorata orelor intregi petrecute in fata televizorului, a calculatorului, precum si altor activitati sedentare datorate tehnologiei moderne. Copiii care isi petrec mai mult de zece ore pe saptamina in fata televizorului sint mai predispusi sa devina supraponderali. De asemenea, copiii care dispun de propriul televizor in camera risca sa devina supraponderali mai mult decit cei care nu dispun de aceasta facilitate. Statisticile au aratat ca majoritatea copiilor in virsta de 7 ani sau mai mari sint sedentari si ca fetele sint chiar mai putin active decit baietii.
Unii factori sociali, precum un venit prea scazut al familiei sau un nivel de educatie scazut, au fost de asemenea asociati cu obezitatea. Oamenii care sufera de stres sint mai predispusi consumului exagerat de alimente.
Diverse modalitati de combatere a obezitatii
Copiii care sufera de obezitate trebuie sfatuiti in ceea ce priveste alimentatia rationala si, cel mai important, incurajati sa desfasoare o activitate fizica mai crescuta. Programul cel mai eficient ar trebui sa includa citeva tipuri de tratament, precum:
- Recomandari nutritioniste regimurile alimentare pentru scadere in greutate nu sint prea eficiente. In schimb, copiii trebuie sfatuiti si ajutati sa-si schimbe atitudinea fata de consumul de alimente. Restrictionarea consumului de alimente, in special al celor cu continut de grasimi, nu este recomandata pentru copii, putindu-le compromite cresterea. Deoarece gustarile reprezinta adesea jumatate din necesarul de energie al unui copil, ele pot intirzia sau amina foamea excesiva si posibilele mese copioase. Este un obicei care n-ar trebui descurajat, atit timp cit gustarile sint cele adecvate. Incurajati copiii sa bea apa in loc de sucuri si bauturi racoritoare.
- Activitate fizica crescuta copiii trebuie incurajati sa practice cit mai multe activitati fizice. Practicat timp indelungat, un exercitiu usor, precum mersul pe jos, este de bun augur. Trebuie incurajata de asemenea si activitatea fizica sustinuta, care ii face pe copii sa gifiie si sa transpire.
- Prevenire seminariile si activitatile educationale oferite de profesori pot imbunatati cunostintele copiilor si parintilor despre obezitate si prevenirea ei.
Tratamentul obezitatii la copii poate avea mai multe sanse de reusita decit in cazul adultilor. Exercitiile fizice ajuta la reducerea grasimii din organismul copilului.
Parintii joaca un rol important in prevenirea obezitatii la copii, pentru ca ei sint modele de comportament pentru copiii lor si totodata cei care le ofera hrana de zi cu zi. Ei trebuie sa le asigure mese sanatoase si gustari si sa-i incurajeze sa faca exercitii fizice regulate. De asemenea, limitarea timpului petrecut in fata televizorului si a calculatorului poate fi de ajutor in combaterea obezitatii.
Impuneti-le copiilor obiective minore, usor de atins. De exemplu, reduceti-le programul de stat la televizor de la cinci ore la doua ore pe zi si oferiti-le fructe drept gustare dupa orele de scoala. Petrecerea timpului liber impreuna, in familie, scotind ciinele la plimbare, batind mingea in parc sau mergind la inot poate inlesni de asemenea mentinerea greutatii optime atit pentru copii, cit si pentru parinti. Parintii trebuie sa-i incurajeze pe copii si sa-i laude ori de cite ori acestia o merita. Programul de masa al familiei poate fi modificat si pregatind si luind masa impreuna.
Nu va impuneti atingerea unei anumite greutati
Este bine sa nu va impuneti atingerea unei anumite greutati, pentru ca ati putea avea probleme. Din ce in ce mai multi copii si adolescenti se confrunta cu probleme in alimentatie, asa ca trebuie evitata orice insistenta exagerata asupra atingerii unei anumite greutati. Cel mai bine este sa va concentrati atentia asupra modalitatilor sanatoase de alimentatie si a unei activitati fizice crescute.
Ce trebuie stiut in concluzie
- Gradul de obezitate din copilarie si adolescenta influenteaza gradul de obezitate de la maturitate;
- Obezitatea poate duce la probleme serioase de sanatate pe parcursul vietii;
- Copiii care sufera de obezitate se descurca mai greu la scoala si pot deveni izolati social;
- Tratamentul in cazul obezitatii implica de obicei recomandari nutritioniste si o activitate fizica crescuta

Forum / Comunitate Medicala pg 1

 Nume Articol  Data adaugarii  Autor
1.Tehnici de prevenire a recaderilor 04/04/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
2.Depresia la copii si adolescenti 06/02/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
3.Oare am avut un atac de panica? 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
4.Ce este anxietatea 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
5.Depresia la femei 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
6.Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
7.1. AMA DAR DE LUMINA 25/12/2017 Ioana Bobocea
8.CRACIUN FERICIT TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI 25/12/2017 Ioana Bobocea
9.Nu mai simt nevoia de sex. Ce sa fac? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
10.Facem sex rar si atunci ejaculeaza repede. Cum sa abordez situatia? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
11.Am impresia ca sotul meu nu ma mai doreste. 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
12.Inhalosedarea 18/07/2016 Stephanie
13.Prima consultatie 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
14.Prima vizita 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
15.PSH drept 17/09/2015 stoianc
16.Abordarea psihoterapeutica a anxietatii si a atacurilor de panica 09/09/2015 psihoterapeut
17.Drenajul Limfatic 06/03/2015 Euro Medical Serv
18.MARRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 23/12/2014 Ioana Bobocea
19.1. 11.12.2015 transmisie de energie divina 21/12/2014 Ioana Bobocea
20.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) SITE 15/12/2014 Ioana Bobocea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 total: 1644
Clinici / cabinete din Romania, dupa specializare
•   Acupunctura •   Alergologie si imunologie clinica
•   Analize medicale si investigatii •   Anatomie patologica
•   Andrologie •   Anestezie si terapie intensiva
•   Aparatura si echipamente medicale •   Apifitoterapie
•   Balneofizioterapie •   Boli infectioase
•   Cardiologie •   Chirurgie cardiovasculara
•   Chirurgie dento alveolara •   Chirurgie generala
•   Chirurgie orala si maxilo faciala •   Chirurgie pediatrica
•   Chirurgie plastica estetica microchirurgie reconstructiva •   Chirurgie toracica
•   Chirurgie vasculara •   Cosmetica
•   Cosmetica dentara •   Dermatochirurgie
•   Dermatologie •   Dermatovenerologie
•   Diabet zaharat nutritie si boli metabolice •   Endocrinologie
•   Estetica •   Farmaceutica si cosmetica
•   Farmacologie clinica •   Fiziokinetoterapie
•   Fizioterapie •   Gastroenterologie
•   Geriatrie si gerontologie •   Hematologie
•   Homeopatie •   Imagistica Medicala
•   Implantologie dentara •   Laborator farmaceutic
•   Laborator tehnica dentara •   Medicina alternativa
•   Medicina de familie •   Medicina de laborator
•   Medicina de urgenta •   Medicina Generala
•   Medicina interna •   Medicina legala
•   Medicina muncii •   Medicina nucleara
•   Nefrologie •   Neurochirurgie
•   Neurologie •   Nutritie diete
•   Obstetrica Ginecologie •   Oftalmologie
•   Oncologie •   ORL
•   Ortodontie si ortopedie dento faciala •   Ortopedie si traumatologie
•   Pediatrie •   Pediatrie si neonatologie
•   Pneumofiziologie •   Pneumologie
•   Psihiatrie •   Psihologie
•   Radiologie imagistica si explorari functionale •   Radioterapie
•   Recuperare medicina fizica si balneologie •   Reumatologie
•   Sanatate publica si management •   Sexologie
•   Sport Sanatate •   Stiinte medicale
•   Stomatologie Cabinete Stomatologice •   Urologie
Copyright 2018 Sanoo.ro All Rights Reserved
Website-uri Partenere
www.reducerimedicale.ro | www.reducerimedicale.info | www.albireadintilor.info | www.analize-medicale.info | www.cabinet-cardiologie.info | www.cabinet-dermatologie.info | www.cabinet-oftalmologic.info | www.cabinet-orl.info | www.cabinet-stomatologic.biz | www.cabinet-urologie.info | www.cabinete-stomatologice.com | www.cabineteginecologie.info | www.cabinetemedicale.info | www.clinica-chirurgie.info | www.clinici-medicale.info | www.implanturi-dentare.info | www.vitabela.info/ceai-cistus-incanus | www.vitabela.info/parfum-Heidi-Klum | www.vitabela.info/parfum-Michael-Schumacher | www.vitabela.info/parfum-Bruce-Willis | www.vitabela.info/parfum-Leona-Lewis | www.vitabela.info/parfum-Desperate-Housewives | www.vitabela.info/parfum-Marcus-Schenkenberg | www.vitabela.info/parfum-Ralf-Moeller | www.vitabela.info/parfum-Boris-Becker | www.vitabela.info/p/Ganoderma--80331/149/ | www.ceai-cistus-incanus.sanoo.ro | www.delfino.ro | www.card-romania.ro | www.vopsealemn.ro | www.vopseametal.ro |
Companii Partenere