Facebook
Log In
Cautare Inscrie clinica ta medicala Inregistreaza-te ca pacient
Home | Cabinete / Clinici Medicale | Forum / Comunitate Medicala | Contact

POLUAREA MEDIULUI SI HOMEOPATIA

Autor INSTITUTUL NATIONAL pentru MEDICINA COMPLEMENTARA si ALTERNATIVA | 16/03/2010

Dr Dumitrescu Ioan

Curs de homeopatie

Centrul de perfectionare a medicilor

15.03.2005Poluarea mediului si homeopatiaScopurile cursului :

1. informarea cursantilor asupra importantei factorilor poluanti ce intervin in declansarea diverselor patologii si posibilitatea de a actiona prin medicatie homeopatica, pentru a trata pacientii intoxicati

2. pregatirea medicilor cursanti in a putea utiliza o medicatie eficienta, lipsita deefecte adverse, adresata cauzelor frecvente de imbolnavire, prezente in special in marile orase, poluate .

Introducere :

Mediul in care traiau pacientii din secolul 19, tratati de Hahnemann, Kent, Clarke, Hering, Lathoud, Zissu, etc si ceilalti mari homeopati ce utilizau medicatia homeopatica era total diferit de mediul in care traiesc pacientii nostrii .

Intelegerea actualelor conditii de mediu, permit a se gasii solutii terapeutice in cazurile care pacientul este afectat de diversii factori poluanti .

Factori poluanti sunt : aerieni, din sol, din apa, alimentari, medicamentosi si alti factori .

Organismele au propriile lor mecanisme de a reactiona la poluanti diferit in functie de structura genetica a fiecarui individ .

Dintre cei mai semnificativi poluanti enumer : dioxidul de sulf, ozonul, monoxidul de carbon, aldehidele, plumbul, arsenic, mercur, aluminiu, elementele radioactive, erbicidele, pesticidele, fumigantii, factorii de crestere legume, fructe, animale, conservantii si colorantii alimentari . Fara a avea pretentia de a putea epuiza un subiect imens, as dorii doar de a atrage atentia asupra catorva dintre ei .

Poluantii aerieni

In principal sunt monitorizati 5 dintre acestia ce procentual ar fi la urmatoarele valori de referinta : monoxidul de carbon ( 52 % ), sulfoxizi ( 18 % ), hidrcarbonatii ( 12 % ), particule ( 10 % ) si oxid de azot ( 6 % ) .

Exista doua tipuri de poluare aeriana :

1. polarea de tip reductiv - este data de dioxidul de sulf si fumul de la combustia incompleta a carbunilor in conditiile de ceata, inversiune termica si temperaturi scazute,

2. a doua este poluarea oxidativa sau poluarea fotochimica si este cauzata de fumul eliminat de autovehicule, industrii ( zonele industriale ), ce folosesc drept combustibil, fractiile petroliere

Un exemplu semnificativ in ceea ce priveste efectul poluarii asupra mortalitati induse de poluantii aerieni, se poate da pe o statistica : in 1930 in Mount Valley ( Belgia ) V 65 de oameni mureau din cauza poluantilor aerieni, in 1948 in Donora ( Pennsilvania ), mureau circa 20, pentru ca in 1952 in Londra sa moara circa 4000 oameni de afectiuni cardiace, respiratorii, etc .

Acum in secolul 21, exista in tarile civilizate, unele preocupari pentru a se limita efectele intempestive ale poluarii .

Efectele acute ale poluarii sunt asociate poluarii de tip oxidativ ( fotochimice ), fiind in corelatie semnificativa cu afectiunile alergice, bolile inflamatorii ale ochilor, a tractului respirator, cu exacerbarea episoadelor virotice .

Dioxidul de sulf

Eliberat in cursul proceselor de combustie are un impact direct asupra cresterii cantitatii de mucus ce este strans corelat cu un tonus parasimpato-mimetic crescut .

Va rezulta in zonele unde acest poluant este prezent, o crestere a numarului de pacienti cu afectiuni respiratorii de tipul bronsitelor, a astmului bronsic - bronhoconstrictia apare la un nivel de destul de scazut de 0,25 ppm dioxod de sulf ( Shapard si colab ) .

O parte din dioxidul de sulf din atmosfera este convertit in : sulfuric acid, sulfat de amoniu si alti sulfati .

In homeopatie din fericire exista un antidot eficient contra efectelor produse de unii dintre acesti produsi ai dioxidului de sulf, unul dintre acestia fiind medicamentul homeopatic Sulfuric acid ( in prezentarea lui Hering ), care la la nivelul tractului respirator trateaza urmatoarele simptome : raguseala, inflamatie laringiana, respiratie dificila tuse uscata, tuse sanguina, tuse agravata de efortul de mers, dureri toracice insotite de tuse si expectoratie sanguina de culoare inchisa dimineata, hemoptizie, tuberculoza pulmonara, exudat pleuritic abundant, tuse epuizanta, etc . Daca avem indicii clare asupra nivelului de poluare crescut cu dioxid de sulf si acest tip de patologie respiratorie, ne putem gandi in ecuatia terapeutica si la medicamentul homeopatic Sulfuric acid

Ozonul

Oxidantul gasit in cea mai mare concentratie in atmosfera poluata este ozonul . La mii de kilometric de pamant, este suficient razelor ultraviolete sa converteasca stratul subtire de oxigen in ozon .

Ozonul este un irritant pentru mucoasa respiratorie ( umflare, rupere endoteliu capilare alveole ), ce poate cauza moarte prin edem pulmonar . In expunerile cronice specifice marilor aglomerari urbane acest poluant produce : bronsite cronice, fibroza pulmonara, emfizem ( raportari statistice la concentratii mici de circa 1 ppm ) . La concentratii de 0,25 -V 75 ppm, induce respiratie rapida, tuse, opresiune toracica, uscaciune a gatului, bronhoconstrictie la alegene si cresterea incidentei infectiilor respiratorii . De asemeni ozonul induce producerea de radicali liberi .

Medicamentul homeopatic Ozonum, folosit din pacate destul de rar poate fi extreme de util la pacientii ce traiesc in zone poluate

Aldehidele

Aldehidele formate prin oxidarea hidrocarburilor de catre lumina soarelui si din prin incompleta combustie a autovehiculelor, conduc la formarea smogului toxic al marilor orase, favorizant al inflamatiilor tractului respirator . Astfel Formaldehida este o substanta iritanta a tractului respirator si a ochilor, cefalee, inflamatii dureroase mucoase nas, gat, astm bronsic, eruptii cutanate ( Nordman si colab ) .

Acroleina este mai iritanta decat fomaldehida, fiind in concentratii periculoase in fumul de tigara si in smogul oraselor mari .

Din pacate in practica curenta homeopatica, aceste noi antidoturi terapeutice utile locuitorilor marilor orase din Romania, nu se gasesc, ele fiind accesibile pacientilor doar tarile civilizate la farmacia 80, se poate gasii medicamentul homeopatic Formaldehidum .Monoxidul de carbon

Poluant aerian, fara gust, fara miros si culoare, rezultat din arderea incomplete a materiiilor organice, a carburantilor, este cel mai abundant poluant, fiind incriminat intr-o gama larga de afectiuni respiratorii ( si nu numai ), induse de acesta .

Concentratia medie admisa in atmosfera, este mult depasita putand ajunge in zonele de traffic la 115 ppm si la valori de 23 ppm, in zonele rezidentiale .

Utilizarea catalizatorilor la autovehicule poate reduce emisiile de monoxid de carbon .

In principal monoxidul de carbon reactioneaza cu hemoglobina, formand compusul carboxi-hemoglobina, impiedicand astfel hemoglobina sa transporte oxigenul la tesuturi si consecintele ce decurg din aceasta : anemie, hipoxie celulara si indirect tisulara . Cele mai expuse testuri la hipoxie sunt marile consumatoare de oxygen : celula miocardica si celula nervoasa, de unde si patologia bogata cardiaca si cerebrala, traduse prin simptome ca insuficienta cadiaca, angor pectoris, paliptatii, taficardie, vertij, amnezie . In Sintesis Ed 7.1, regasim indicatii ale medicamentului homeopathic Kali Carbonic, gradul 2, la rubricile : vertij, verti dimineata, seara, vertij cu cefalee, vertij dupa ce mananca, vertij dupa somn, vertij cand sta jos, vertij prindu-se din mers, vertij intorcand capul, vertij cand merge in aer liber, confuzie mentala, concentrare dificila, memorie proasta in exprimare, memorie slaba pentru cuvinte, durere torace intensa ( sore ), duree torace tusind, durere torace respirand ( gradul 3 ), durere torace extinsa spre spate, palpitatii ( gr 3 ), palpitatii cu anxietate, palpitatii la efort, palpitatii tumultoase ( gr 3 ), anemie( gr 3 ) . Avem insa si afectare renala tradusa prin albuminurie albumina in urina Sinthesis 7.1, pagina 869, cefalee, pagina 275 si urmatoarele .

Personal am utilizat destul de frecvent acest medicament homeopatic conform repertorizarii .

Pesticidele

Include o gama mare de produse cu effect poluant asupra organismelor, dintre acestea cele mai semnificative sunt : insecticidele, rodenticidele, fungicidele, ierbicidele si fumigantele .

Insecticidele sunt foarte utile in agricultura, dar cu efecte nedorite asupra organismelor, putand da la concentratii mari intoxicatii grave . As mentiona DDT-ul, ce este putin solubil in apa, dar foarte solubil in grasimi, de unde si consecinta depunerii sale in startul adipos al mamiferelor .

Simptome ale intoxicatiei cu DDT sunt : parestezii ale limbii, buze, fata, iritabilitate, tremor, convulsii tonico-clonice .

Mecanismul prin care DDT-ul ar induce modificari patologice cum ar fi alterarea transportului de Natriu si Potasiu prin membranele axonale, ce ar conduce la cresterea potentialului negative si prelungirea duratei sale de actiune, repetitive dupa un singur stimul, precum si aparitia de potentiale spontane de actiune .

Asta ar explica si producerea de fibrilatie ventriculara in intoxicatiile accidentale .

Cu titlu informative mai sunt si multe alte categorii de pesticide, ierbicide, fumigante : methoxyclor, cyclodiene, lindanul, toxaphene, mirex, chlordecon, organofosforice, pyrethrum, malathion, benzylbenzoat, crotamiton, cyanide, metilbromidele, dibromclorpropan, phosphine, sodium fluoracetat, stricnina, zinc fosfatul, dinitrofenoli, paraquatul ( Bipyridyl), ditiocarbamatii, etc .

In anii ce vor urma desigur cercetarea fundamentala homeopatica va produce probabil antidoturi homeopatice pentru toti acesti poluanti deosebit de periculosi pentru sanatate .

Din experienta personala utilizand repertorizarea pe calculator am avut ocazia ca sa pot utiliza cu succes de multe ori medicamente homeopatice precum : phosphorus, causticum, benzoic acid, sulfuric acid, carbonem sulfuratum, mercurius vivus si sarurile lui, in intoxicatii ce s-au produs la personae ce manipulau substante toxice ( laboranti, agricultori, mecanici, vopsitori ) .

In acest tip de patologie indusa de intoxicatii tratamentul homeopatic se impune cu siguranta ca o medicatie complementara de nadejde ce poate rezolva patologii mai greu tratabile cu medicatia alopata chelatoare obisnuita ( desigur utila ) .

Cateva date despre :

Poluarea si adaptarea organismelorOrganismele se apara de efectele poluantilor printr-o gama larga de sisteme dobandite evolutiv si transmise genetic .

Dintre sistemele protectoare ale corpului amintesc : lacrimarea, cili vibratili respiratori, eliminarea renala, defecatia si transpiratia .

Biotransformarea substantelor exogene si endogene la nivel celular cat si fagocitoza, sunt doua procese biochimice esentiale apararii organismelor in fata poluarii si implica mecanisme enzimatice de mare finite .

Animalele, pesti, pasarile si plantele se adapteaza mai greu poluarii, spre deosebire de microorganisme, ce rezista si se pot imultii in conditii extreme .

Aceasta se datoreaza activitatii lor metabolice de 100 V 100.000 ori mai mari de exemplu la alge, comparative cu pestii .

In al doilea rand durata reproducerii este de la 1-10 luni la animale, comparative cu a bacteriilor, ce o au de cateva ore .

Sporii bacteriilor si mucegaiurile rezista la temperature extreme, la campuri mari de radiatii .

In 1998 s-a descoperit la bacterii un anumit tip de proteine : heat shock proteins . Aceste proteine de stress apar si la alte tipuri de organisme in conditii extreme : soc oxidativ sau prin inductie enzimatica, ce duce la dezvoltarea de enzyme protectoare fata de : insecticide, antibiotice si alte substante chimice .

Si organismul uman se adapteaza prin mecanisme enzimatice ; astfel cei expusi unor noxe industriale, cei ce beau si fumeaza moderat isi activeaza diverse sisteme enzimatice de protectie ce - i confera un anumit grad de rezistenta .

Dupa Commoner, omul secolului XX, ar avea : Strontiu 90 la nivelul oaselor, Iod 131 in tiroida, DDT in grasime, Azbest in plamani, etc , dar traieste mult mai bine si mai mult decat stramosii lui .

Acest fapt este posibil datorita raspunsurilor adaptative fata de mediul inconjurator, lucru valabil si la animale, plante, pesti .

Alte exemple de modificari adaptative ce s-au petrecut la nivelul codului genetic se pot da :

- modificari ale glucozo-6-fosfat dehidrogenazei

-poliglobulinemia de mare altitudine

In toate cazurile are loc o activare a biosintezei ADN-ului si o crestere selective a structurilor moleculare implicate in functionalitatea celulara .

1.Adaptarea genotipica ( AGT ), se dezvolta pe baza unor posibilitati mostenite, a mutatiilor si a selectiilor naturale

2.. Adaptarea fenotipica ( AFT ), apare in cursul vietii si permite organismului, sa dobandeasca o rezistenta la factorii de mediu si chiar sa traiasca in conditii aparent incompatibile cu viata ( vezi cazul expeditiilor polare, in Himalaia, in spatiul cosmic, etc ) .

In adaptarea fenotipica , mecanismele procesului de adaptare cuprind secventele:

1.factori de mediu - incarcare functionala sinteze ADN acizi nucleici, proteine activare sau/si crearea unor lanturi de reactii metabolice .La fel si in sensibilizarea imunologica .

Dupa ace factorii de mediu nu mai actioneaza , deci nu mai primesc semnale chimice adecvate si adaptarea fenotipica scade , urmand o perioada de adaptare.

Prin reactiile adaptative are loc activarea unei palete de reactii metabolice :

transportul de ioni prin membrane, eliberarea de energie chimica prin glicoliza aeroba si anaeroba, etc .

Datorita intensitatii crescute a unor factori poluanti, capacitatea de adaptare si compensare, prin procese metabolice este depasita si apar simptomele nedaptarii , caracterizate prin reactii tipice de stress, intoxicatie, scaderea rezistentei imunitare, oboseala, cefalee, insomnie, inapetenta, etc .

Avem doua tipuri de raspunsuri adaptative in functie de durata :

1. raspuns adaptativ pe termen scurt ( ATS ), la ctiunea unor factori poluanti moderati .

2. raspuns adaptativ pe termen lung ( ATL ), prin persistenta unor factori iritativi repetati .Reactia adaptativa pe termen scurt se bazeaza pe mecanisme commune, cum ar fi : producerea de caldura la factorul frig, transpiratia la factorul caldura, ventilatia crescuta in conditii de hipoxie, mobilizare de reserve energetice hepatice, cand are loc o insuficienta oxidare a acidului lactic, in conditii de acidoza , etc .MECANISME DE APARARE IMPOTRIVA POLUARII CHIMICE

Ecologia studiaza interactiunea dintre mediu si organismul ambient . Poluarea reprezinta actiunea de intoxicare a organismelor .

Poluarea poate fi naturala sau/si artificiala .

POLUAREA NATURALA

Eruptii vulcanice, inundatii, alunecari de teren .

Acestea insa produc efecte reversibile asupra organismelor , cu pastrarea ciclurilor vitale biologice si biochimice, ce permit refacerea vietii .

POLUAREA ARTIFICIALA

Este ca rezultat al activitatii omului asupra mediului inconjurator, ca process necontrolat ce perturba echilibrul biologic al ecosistemelor, cu consecinte acute, rapide sau/si cronice, tardive .

O alta consecinta a poluarii artificiale, este si interferenta activitatilor omului, cu fenomenele naturale : ploile acide, extinderea deseurilor, eutrofizarea apelor, efectul de sera datorat bioxidului de carbon, micsorarea stratului de ozon din stratosfera, etc .

Dezvoltarea rapida a industriei in utlimii 50-70 ani, a crescut nivelul civilizatiei de zeci de ori, dar a depasit , de sute sau mii de ori gradul poluarii biosferei .

Pentru a intelege efectele globale ale poluarii chimice asupra echilibrelor biologice , trebuie amintite pe scurt cateva cicluri biohimice din natura : ciclul oxigenului, al carbonului, al azotului .CICLUL OXIGENULUI

A aparut initial pe pamant ca un poluant, rezultat din degradarea silicatilor din sol , ulterior s-a acumulat in atmosfera, schimband conditiile de existenta, iar formele de viata s-au adaptat biochimic prin utilizarea oxigenului ca agent de diferentiere si element de baza al respiratiei ( trecerea de la viata anaerobiotica la cea aerobiotica ??? ) .Astfel ciclul fotosintezei devine vital pentru planeta Pamant, deoarece asigura convietuirea prin utilizarea bioxidului de carbon, ce transformat sub efectul luminii duce la producerea de oxygen si substante organice ...mai mult pe HOMEOPATIA IN ROMANIA

Forum / Comunitate Medicala pg 1

 Nume Articol  Data adaugarii  Autor
1.Depresia la copii si adolescenti 06/02/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
2.Oare am avut un atac de panica? 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
3.Ce este anxietatea 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
4.Depresia la femei 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
5.Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
6.1. AMA DAR DE LUMINA 25/12/2017 Ioana Bobocea
7.CRACIUN FERICIT TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI 25/12/2017 Ioana Bobocea
8.Nu mai simt nevoia de sex. Ce sa fac? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
9.Facem sex rar si atunci ejaculeaza repede. Cum sa abordez situatia? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
10.Am impresia ca sotul meu nu ma mai doreste. 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
11.Inhalosedarea 18/07/2016 Stephanie
12.Prima consultatie 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
13.Prima vizita 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
14.PSH drept 17/09/2015 stoianc
15.Abordarea psihoterapeutica a anxietatii si a atacurilor de panica 09/09/2015 psihoterapeut
16.Drenajul Limfatic 06/03/2015 Euro Medical Serv
17.MARRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 23/12/2014 Ioana Bobocea
18.1. 11.12.2015 transmisie de energie divina 21/12/2014 Ioana Bobocea
19.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) SITE 15/12/2014 Ioana Bobocea
20.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) NANOCOSMETICA 15/12/2014 Ioana Bobocea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 total: 1643
Clinici / cabinete din Romania, dupa specializare
•   Acupunctura •   Alergologie si imunologie clinica
•   Analize medicale si investigatii •   Anatomie patologica
•   Andrologie •   Anestezie si terapie intensiva
•   Aparatura si echipamente medicale •   Apifitoterapie
•   Balneofizioterapie •   Boli infectioase
•   Cardiologie •   Chirurgie cardiovasculara
•   Chirurgie dento alveolara •   Chirurgie generala
•   Chirurgie orala si maxilo faciala •   Chirurgie pediatrica
•   Chirurgie plastica estetica microchirurgie reconstructiva •   Chirurgie toracica
•   Chirurgie vasculara •   Cosmetica
•   Cosmetica dentara •   Dermatochirurgie
•   Dermatologie •   Dermatovenerologie
•   Diabet zaharat nutritie si boli metabolice •   Endocrinologie
•   Estetica •   Farmaceutica si cosmetica
•   Farmacologie clinica •   Fiziokinetoterapie
•   Fizioterapie •   Gastroenterologie
•   Geriatrie si gerontologie •   Hematologie
•   Homeopatie •   Imagistica Medicala
•   Implantologie dentara •   Laborator farmaceutic
•   Laborator tehnica dentara •   Medicina alternativa
•   Medicina de familie •   Medicina de laborator
•   Medicina de urgenta •   Medicina Generala
•   Medicina interna •   Medicina legala
•   Medicina muncii •   Medicina nucleara
•   Nefrologie •   Neurochirurgie
•   Neurologie •   Nutritie diete
•   Obstetrica Ginecologie •   Oftalmologie
•   Oncologie •   ORL
•   Ortodontie si ortopedie dento faciala •   Ortopedie si traumatologie
•   Pediatrie •   Pediatrie si neonatologie
•   Pneumofiziologie •   Pneumologie
•   Psihiatrie •   Psihologie
•   Radiologie imagistica si explorari functionale •   Radioterapie
•   Recuperare medicina fizica si balneologie •   Reumatologie
•   Sanatate publica si management •   Sexologie
•   Sport Sanatate •   Stiinte medicale
•   Stomatologie Cabinete Stomatologice •   Urologie
Copyright 2018 Sanoo.ro All Rights Reserved
Website-uri Partenere
www.reducerimedicale.ro | www.reducerimedicale.info | www.albireadintilor.info | www.analize-medicale.info | www.cabinet-cardiologie.info | www.cabinet-dermatologie.info | www.cabinet-oftalmologic.info | www.cabinet-orl.info | www.cabinet-stomatologic.biz | www.cabinet-urologie.info | www.cabinete-stomatologice.com | www.cabineteginecologie.info | www.cabinetemedicale.info | www.clinica-chirurgie.info | www.clinici-medicale.info | www.implanturi-dentare.info | www.vitabela.info/ceai-cistus-incanus | www.vitabela.info/parfum-Heidi-Klum | www.vitabela.info/parfum-Michael-Schumacher | www.vitabela.info/parfum-Bruce-Willis | www.vitabela.info/parfum-Leona-Lewis | www.vitabela.info/parfum-Desperate-Housewives | www.vitabela.info/parfum-Marcus-Schenkenberg | www.vitabela.info/parfum-Ralf-Moeller | www.vitabela.info/parfum-Boris-Becker | www.vitabela.info/p/Ganoderma--80331/149/ | www.ceai-cistus-incanus.sanoo.ro | www.delfino.ro | www.card-romania.ro | www.vopsealemn.ro | www.vopseametal.ro |
Companii Partenere