Facebook
Log In
Cautare Inscrie clinica ta medicala Inregistreaza-te ca pacient
Home | Cabinete / Clinici Medicale | Forum / Comunitate Medicala | Contact

Proprietatile terapeutice ale arborelui ginkgo biloba

Autor scoorpy1400 | 31/08/2009

Ginkgo biloba este unul dintre arborii unici de pe planeta. Acest arbore fascinant nu creste in salbaticie si inca din timpuri stravechi a fost considerat si conservat drept arbore sacru in gradinile din templele chinezesti.
________________________________________
Scurt istoric
Arborele ginkgo biloba este cel mai vechi arbore din lume, o specie a carei existenta dateaza de peste 250 de milioane de ani. Din acest motiv, in 1859, Charles Darwin l-a considerat a fi o fosila vie. A aparut in Carbonifer, iar in timpul Jurasicului, arborii ginkgo erau raspinditi in Asia, Europa si America. Acest arbore a supravietuit multor perioade de criza, mai ales la sfirsitul Cretacicului, cind au disparut dinozaurii. Insa arborii ginkgo biloba au disparut din America cam cu 7 milioane de ani in urma, iar din Europa cam cu 3 milioane de ani in urma.
Ultimii arbori ginkgo au supravietuit in sud-estul Chinei. Preotii budisti au venerat acesti copaci si fara indoiala ca existenta lor pina in ziua de azi li se datoreaza in totalitate.
Spre sfirsitul secolului al XVII-lea, Engelbert Kaempfer (1651-1716), un botanist german, a devenit cunoscut ca fiind primul european care a descoperit arborele ginkgo biloba si l-a descris in cartea sa Amoenitatum exoticarum (1712). Tot el i-a dat denumirea de ginkgo, nume care deriva din yin, care in chineza inseamna argint, si hing, caisa, denumire ce face referire la forma fructului.
Cel mai vechi arbore ginkgo din Europa a fost sadit in anul 1730 in Gradina botanica Utrecht. In 1762, arborele a fost adus si plantat in Gradina botanica Kew (Londra).
Cel mai vechi arbore ginkgo din Franta a fost plantat in Montpellier in anul 1778. O persoana bogata, proprietar de vapoare, din Montpellier a achizitionat o radacina de ginkgo din Anglia, pentru uriasa suma de 40 de ecus. De aceea, arborele mai este cunoscut si sub denumirea de arborele cu patruzeci de ecus (arbre aux quarante écus). Ginkgo biloba a fost adus pentru prima data in Statele Unite de catre William Hamilton, in gradina sa din Philadelphia, in anul 1784. Era arborele preferat al arhitectului Frank Lloyd Wright si a patruns treptat in peisajul citadin din America de Nord.
Un gingko dupa Hirosima
Dupa bomba de la Hirosima (6.08.1945), toata flora a fost distrusa. Dupa acel dezastru, nimic nu a mai crescut din pamintul calcinat. Totusi, in primavara, a renascut lastarul unui arbore vechi ginkgo, care arsese. Planta a fost respectata si ajutata sa creasca. Astazi, arborele ginkgo se afla intr-o stare destul de buna in templul Hosenji, care se afla cam la un kilometru distanta de centrul exploziei bombei atomice. Supravietuirea arborelui se datoreaza cu siguranta unei imunitati naturale sau a unui avantaj genetic. Are o mare rezistenta la agentii mutageni, precum radiatiile. Arborele ginkgo se dezvolta bine in oras, tolerind bine praful si poluarea din acest mediu. De obicei nu este vulnerabil la ciuperci, insecte sau stricaciuni provocate de furtuni.
Proprietatile terapeutice ale arborelui ginkgo biloba
Prima mentionare a folosirii arborelui in scopuri terapeutice apare in China. Lan Mao face prima referire la frunza de ginkgo in al sau Dian Nan Ben Cao, publicat in 1436, in timpul dinastiei Ming. Lan Mao afirma ca frunzele de ginkgo sint bune pentru uz extern in tratamentul bolilor de piele, al durerilor de cap si al pistruilor. Folosirea frunzelor pentru uz intern este pentru prima data atestata de Liu Wen-Tai in al sau Ben Cao Pin Hui Jing Yao, in anul 1505. Liu Wen Tai afirma ca frunzele de ginkgo sint benefice pentru tratarea diareei. Studiile recente din China releva faptul ca frunzele sale scad nivelul de colesterol si de asemenea au un efect benefic in tratarea anginei pectorale.
Frunzele de ginkgo sint niste ierburi chinezesti care de-a lungul timpului au fost mult mai mult folosite in Occident, decit in tara lor de origine.
Frunzele fierte se aplica local sub forma de comprese pentru degeraturi. In ultimii 20-30 de ani, in mai mult de 500 de studii stiintifice pe marginea chimiei, farmacologiei si efectelor clinice ale frunzelor de gingko, cercetatorii din Europa au atestat efectele sale benefice.
In farmacopeea chineza traditionala, totusi semintele sint considerate a fi mult mai importante decit frunzele. Fructul ajuta la: expectorarea sputei, oprirea respiratiei ingreunate si a tusei, tratarea incontinentei urinare si a spermatoreei. Se spune ca semintele crude sint bune pentru durerile basicii udului, singerarile menstruale abundente, fluxul uterin si afectiunile cardiovasculare. De asemenea, ele mai sint folosite ca astringenti pentru plamini, in vindecarea astmului si a incontinentei urinare.
Caracteristici ale extractului din ginkgo biloba
Extractul din ginkgo biloba folosit in preparatele medicinale (care se gasesc si in farmaciile noastre) contine principiile cele mai active din aceasta planta. Acest extract contine aproximativ 24 la suta glicozide flavone (compuse in principal din quercetin, kaempferol si isorhamnetin) si 6 la suta lactone terpene (2,8-3,4 la suta ginkgolidele A, B si C si 2,6-3,2 la suta bilobalida). Ginkgolida B reprezinta in jur de 0,8 la suta din extractul total, iar bilobalida in jur de 3 la suta din extract. Celelalte componente ale extractului sint: proantocianadine, glucoza, ramnoza, acizi organici, acid D-glucaric si acid ginkgolic. Mare parte dintre proprietatile curative ale extractului se datoreaza activitatii flavonoidelor.
Efecte benefice ale extractului din ginkgo biloba
S-a demonstrat ca extractele din frunze de ginkgo au o gama larga de activitati biologice. Cel mai cunoscut efect benefic al sau este capacitatea de imbunatatire a memoriei pe termen scurt. Alte efect benefic important este efectul antiradical (antioxidant). De asemenea, se stie ca extractele din frunze de ginkgo ajuta la marirea vasodilatatiei si a circulatiei periferice a singelui in vasele capilare in numeroase disfunctii circulatorii. Frunzele de ginkgo ajuta la mentinerea integritatii si permeabilitatii peretilor celulelor prin inhibarea peroxidarii lipidice a membranelor. Alte studii stiintifice au aratat efecte de reglare a tonusului vascular si eficienta in modularea metabolismului energiei cerebrale.
Ameliorarea si vindecarea bolilor cu ajutorul extractului de ginkgo
Extractul de ginkgo a fost folosit la scara larga in Europa pentru ameliorarea si vindecarea a numeroase boli si disfunctii legate de inaintarea in virsta sau deteriorarea mentala. Printre acestea se numara:
1. Boala Alzheimer/dementa asociata virstei. Extractul de ginkgo poate sa stabilizeze si in unele cazuri chiar sa imbunatateasca performanta cognitiva a pacientilor care sufera de schizofrenie. Unele studii arata ca in urma unui tratament de 3 pina la 6 luni cu 120 gr - 240 gr de extract se poate obtine un efect de ameliorare a functiei cognitive in cazul bolii Alzheimer.
Si alte studii din domeniu atesta efectul favorabil al extractului referitor la performanta cognitiva, indiferent de stadiul dementei sau de gradul ei de severitate.
2. Boli cardiovasculare. Tratamentul cu extract de ginkgo biloba micsoreaza nivelul de fibrinogen si diminueaza viscozitatea plasmei.
3. Insuficienta vasculara cerebrala si performanta cerebrala deteriorata. S-a demonstrat ca administrarea extractului duce la imbunatatirea unei game largi de boli asociate functiilor cognitive, in particular pentru pierderea de memorie, pentru atentie, starea de alerta, vigilenta, timpii de reactie si starile depresive. Un studiu recent australian indica o imbunatatire semnificativa a procesarii informatiei memoriei si a procesarii executive, toate atribuite extractului de ginkgo.
Alte aplicatii terapeutice:
1. Extractul de ginkgo este eficient pentru simptomele congestive ale sindromului premenstrual (in special pentru cele ale sinilor) si cele neuropsihologice cauzate de acelasi sindrom.
2. Extractul este benefic si pentru ameteala, tulburari de echilibru, prevenirea raului de inaltime.
3. Tinitus (tiuitul din urechi). Numeroasele studii au demonstrat ca extractul de ginkgo este mult mai eficient pentru aceasta afectiune decit alte medicamente recomandate in acest caz.
4. Fibroza hepatica. Ginkgo biloba s-a aratat a fi eficient in stoparea fibrozei hepatice asociate cu hepatita cronica de tip B.
5. Degenerarea maculara. Statistic s-a observat o imbunatatire semnificativa a acuitatii vizuale la distanta la pacientii ce sufera de degenerare maculara.

Forum / Comunitate Medicala pg 1

 Nume Articol  Data adaugarii  Autor
1.Depresia la copii si adolescenti 06/02/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
2.Oare am avut un atac de panica? 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
3.Ce este anxietatea 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
4.Depresia la femei 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
5.Metode de autoterapie a dependentei de jocurile de noroc 23/01/2018 CLINICA AQUAMARIN - PSIHOTERAPIE
6.1. AMA DAR DE LUMINA 25/12/2017 Ioana Bobocea
7.CRACIUN FERICIT TUTUROR ROMANILOR DE PRETUTINDENI 25/12/2017 Ioana Bobocea
8.Nu mai simt nevoia de sex. Ce sa fac? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
9.Facem sex rar si atunci ejaculeaza repede. Cum sa abordez situatia? 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
10.Am impresia ca sotul meu nu ma mai doreste. 22/07/2016 Dr Rares Ignat - psihosexolog; psihoterapeut de cuplu si familie
11.Inhalosedarea 18/07/2016 Stephanie
12.Prima consultatie 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
13.Prima vizita 30/11/2015 CMI Dr Claudiu Eddeler Tudosie
14.PSH drept 17/09/2015 stoianc
15.Abordarea psihoterapeutica a anxietatii si a atacurilor de panica 09/09/2015 psihoterapeut
16.Drenajul Limfatic 06/03/2015 Euro Medical Serv
17.MARRY CHRISTMAS & HAPPY NEW YEAR 23/12/2014 Ioana Bobocea
18.1. 11.12.2015 transmisie de energie divina 21/12/2014 Ioana Bobocea
19.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) SITE 15/12/2014 Ioana Bobocea
20.1 AMA (Adevar & Miracol & Armonie) NANOCOSMETICA 15/12/2014 Ioana Bobocea
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 total: 1643
Clinici / cabinete din Romania, dupa specializare
•   Acupunctura •   Alergologie si imunologie clinica
•   Analize medicale si investigatii •   Anatomie patologica
•   Andrologie •   Anestezie si terapie intensiva
•   Aparatura si echipamente medicale •   Apifitoterapie
•   Balneofizioterapie •   Boli infectioase
•   Cardiologie •   Chirurgie cardiovasculara
•   Chirurgie dento alveolara •   Chirurgie generala
•   Chirurgie orala si maxilo faciala •   Chirurgie pediatrica
•   Chirurgie plastica estetica microchirurgie reconstructiva •   Chirurgie toracica
•   Chirurgie vasculara •   Cosmetica
•   Cosmetica dentara •   Dermatochirurgie
•   Dermatologie •   Dermatovenerologie
•   Diabet zaharat nutritie si boli metabolice •   Endocrinologie
•   Estetica •   Farmaceutica si cosmetica
•   Farmacologie clinica •   Fiziokinetoterapie
•   Fizioterapie •   Gastroenterologie
•   Geriatrie si gerontologie •   Hematologie
•   Homeopatie •   Imagistica Medicala
•   Implantologie dentara •   Laborator farmaceutic
•   Laborator tehnica dentara •   Medicina alternativa
•   Medicina de familie •   Medicina de laborator
•   Medicina de urgenta •   Medicina Generala
•   Medicina interna •   Medicina legala
•   Medicina muncii •   Medicina nucleara
•   Nefrologie •   Neurochirurgie
•   Neurologie •   Nutritie diete
•   Obstetrica Ginecologie •   Oftalmologie
•   Oncologie •   ORL
•   Ortodontie si ortopedie dento faciala •   Ortopedie si traumatologie
•   Pediatrie •   Pediatrie si neonatologie
•   Pneumofiziologie •   Pneumologie
•   Psihiatrie •   Psihologie
•   Radiologie imagistica si explorari functionale •   Radioterapie
•   Recuperare medicina fizica si balneologie •   Reumatologie
•   Sanatate publica si management •   Sexologie
•   Sport Sanatate •   Stiinte medicale
•   Stomatologie Cabinete Stomatologice •   Urologie
Copyright © 2018 Sanoo.ro All Rights Reserved
Website-uri Partenere
www.reducerimedicale.ro | www.reducerimedicale.info | www.albireadintilor.info | www.analize-medicale.info | www.cabinet-cardiologie.info | www.cabinet-dermatologie.info | www.cabinet-oftalmologic.info | www.cabinet-orl.info | www.cabinet-stomatologic.biz | www.cabinet-urologie.info | www.cabinete-stomatologice.com | www.cabineteginecologie.info | www.cabinetemedicale.info | www.clinica-chirurgie.info | www.clinici-medicale.info | www.implanturi-dentare.info | www.vitabela.info/ceai-cistus-incanus | www.vitabela.info/parfum-Heidi-Klum | www.vitabela.info/parfum-Michael-Schumacher | www.vitabela.info/parfum-Bruce-Willis | www.vitabela.info/parfum-Leona-Lewis | www.vitabela.info/parfum-Desperate-Housewives | www.vitabela.info/parfum-Marcus-Schenkenberg | www.vitabela.info/parfum-Ralf-Moeller | www.vitabela.info/parfum-Boris-Becker | www.vitabela.info/p/Ganoderma--80331/149/ | www.ceai-cistus-incanus.sanoo.ro | www.delfino.ro | www.card-romania.ro | www.vopsealemn.ro | www.vopseametal.ro |
Companii Partenere